Kilpailuohjeet

Ohjeisiin voi tulla vielä muutoksia!

Kilpailun säännöt
Kilpailuissa noudatetaan suunnistuksen lajisääntöjä ja näitä järjestäjän laatimia kilpailuohjeita.

Organisaatio
Kilpailuorganisaation johtaja: Matti Viirto
Kilpailunjohtaja 1. – 2. osakilpailu: Risto Huuhtanen
Kilpailunjohtaja 3. – 5. osakilpailu: Matti Hartman
Tulospalvelupäällikkö: Petteri Patinen
Tiedotus: Kaisa Mäkelä
Pääsihteeri: Petri Forsman
EA vastaava: Matti Peipinen
Ratamestariryhmänjohtaja: Arvo Paulin
Kenttäpäälliköt: Erkka Mehtälä, Ilkka Forsman
Kuntosuunnistuksen ratamestari: Ratamestariryhmä
Kilpailun valvoja, (TA): Unto Kanerva, Suunnistusliitto
Lasten ratojen valvoja: Tommi Tervakangas Espoon Suunta
Muksula: Elina Virekunnas
INFO: Leila Luoma
Majoitus: Sirpa Kangasaho
Pesu / WC: Teuvo Koskela
Rastiralli: Tiina Moisander

Tuomarineuvosto
Puheenjohtaja: Ari Kattainen, Hyvinkään Rasti
Maalituomari: Kristiina Manninen

Osakilpailut 1 - 2 Maikkala
Ratamestariryhmä: Timo Jokisuu, Sami Levijoki, Jouni Moisander
Ratavalvoja: Tapani Valonen Karkki-Rasti

Osakilpailut 3 - 5 Kisakallio
Ratamestariryhmä: Arvo Paulin, Manne Suominen, Jari Laitamäki, Raimo Laitinen ja Klaus Vänttinen
Ratavalvoja: Matti Mäkirinne Suomusjärven Sisu

MM-katsastus sprintti Lohja 13.7. (H/D21E)
Kilpailunjohtaja: Timo Hietaoja
Ratamestari: Petri Noponen
Ratavalvoja ja TA: Vesa Elovaara Angelniemen Ankkuri
Sprintin MM-katsastukseen annetaan erilliset kilpailuohjeet.

Piikkarien käyttö
Kilpailuissa EI sallita piikkarien käyttöä.

Kartat ja rastinmääritteet
Kilpailukartat ovat 6/2011 painettuja suunnistuskarttoja, joiden mittakaava on 1:10 000, käyräväli 5 m. Nuorten ja aikuisten sarjoissa kartan koot ovat A3, A3S tai A4, lasten sarjoissa A4. Kartat on painettu säänkestävälle paperille. Rastinmääritteet on painettu kilpailukarttaan. Irralliset rastinmääritteet ovat vain lähtö 1:sta lähtevillä sarjoilla.
Kilpailumaastojen vanhat suunnistuskartat ovat nähtävillä kilpailukeskuksissa ennen kilpailupäivän ensimmäisiä lähtöjä. Kilpailukartta on nähtävillä lähtökarsinassa. Ensimmäisestä osakilpailusta ei ole olemassa vanhaa karttaa.
Kilpailukarttoja ei kerätä maalissa. Kilpailuun valmistautuva kilpailija ei saa hankkia tietoja maastosta eikä radoista kilpailusuorituksensa jo tehneeltä kilpailijalta.

Kilpailunumerot
Kilpailija käyttää koko viikon samaa numeroa. Numero selviää lähtöluettelosta. Kilpailija ottaa kilpailunumeronsa kilpailukeskuksen infon läheisyydessä olevasta telineestä. Kilpailunumeroon on painettu kilpailijan lähtöajat, matkat lähtöihin ja Emit -kortin numero. Kilpailunumero kiinnitetään taittamatta rintaan. Kadonneen tai repeytyneen kilpailunumeron tilalle tulee lunastaa infosta uusi numero 5 euron hintaan. Kilpailijalla tulee olla omat hakaneulat.

Leimausjärjestelmä
Kilpailussa käytetään elektronista Emit-leimausjärjestelmää. Kilpailija on itse vastuussa, että hänellä on toimintakuntoinen, lähtöluettelossa mainitun numeron mukainen Emit-kilpailukortti. Tietojen muutokset tehdään 10.7.2011 mennessä sähköpostilla osoitteeseen info@2011.fin5.fi ja kilpailupäivinä kilpailukeskuksen kilpailuinfoon.
Järjestäjältä vuokratun kilpailukortin voi lunastaa kilpailupäivinä 11. -16.7. kilpailukeskuksen kilpailuinfosta ja sunnuntaina 10.7 Kisakylän Infosta klo 12.00-22.00. Kilpailukortti on palautettava vuokra-ajan päättyessä kilpailukeskuksen kilpailuinfoon. Vuokra on 15 euroa/viikko tai 5 euroa/päivä, vuokra maksetaan kilpailukorttia noudettaessa. Palauttamattomasta kilpailukortista veloitetaan 80 euroa. Korttiin ei saa tehdä merkintöjä, eikä kiinnittää tarroja.
Kilpailukeskuksessa on opaspaalun luona mallirasti, jossa kilpailija voi testata kilpailukortin toimivuuden. Leimasimen vilkkuva merkkivalo leimatessa osoittaa kortin olevan kunnossa.

Lähtö ja lähtöviitoitukset
Kilpailija lähtee kaikissa osakilpailuissa samannumeroisesta lähdöstä. Jokaisella lähdöllä on lisäksi oma yhteistyökumppani. Lähdön numero ja yhteistyökumppanin logo on painettu kilpailunumeroon. Opastus lähtöihin alkaa kilpailukeskuksessa sijaitsevalta opaspaalulta. Opastuksena käytetään yhteistyökumppanin logoa ja lähdön numeroa. Lisäksi apuna käytetään valkoista nauhaa tarpeellisissa kohdin.
Viitoitusta on noudatettava, eikä siltä saa poistua. Matkan varrella on etäisyystauluja, jotka kertovat kuljetun matkan opaspaalulta. Lähtöviitoitusten varrella olevat juomapisteet ja WC:t on merkitty käsiohjelmassa oleviin lähtöpaikkojen reittipiirroksiin. Lähtöalueella, ennen lähtökarsinoita on kello, joka on kilpailuajassa.
Kilpailija ottaa itse päivittäin lähtöpaikalta kilpailukorttiinsa tarkistusliuskan, kirjoittaa siihen kilpailunumeronsa ja kiinnittää sen kilpailukorttiinsa.

Lähtöjen 1-3 ohjeet
5 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan, jossa suoritetaan kilpailunumeron tarkistus.
4 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Kilpailijan kilpailukortin nollaus. Lähtö 1:ssä kilpailijat saavat irralliset rastimääritteet.
3 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Kilpailukartta on nähtävillä.
2 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Lähtijöiden kirjaus.
1 minuutti ennen kilpailuaikaa:
Kilpailija siirtyy oman sarjansa karttalaatikon kohdalle.
Lähtöaika:
Kilpailija ottaa karttansa laatikosta ja aloittaa suunnistuksen. K-paikka osoitetaan rastilipulla ja se on joko lähtöpisteessä tai erillisessä K-paikassa viitoituksen jälkeen (lähtöpaikalla ilmoitetaan kyltillä matka K-paikalle).

5. Osakilpailu. Lähtö 1:n ohjeet
Lauantaina 16.7. on kaikilla 1. lähdön sarjoilla neljän aikaisemman osakilpailun yhteistuloksiin perustuva takaa-ajolähtö. Kilpailijoiden tulee olla lähtöalueella 10 min. ennen omaa lähtöaikaa. Lähdössä on uudet lähtönumerot ja rastimääritteet E-sarjalaisille. Muiden sarjojen kilpailijoiden kilpailunumeroon kiinnitetään lähtöajan ilmaiseva tarra lähtöjonoon järjestäytymisen yhteydessä. Takaa-ajoon kuuluvien sarjojen lähtöajat ja –järjestys julkaistaan internetissä ja lopullisissa kilpailuohjeissa.
Kilpailijat siirtyvät lähtökarsinaan lähtöjärjestyksessä (E-sarjat numerojärjestyksessä) 5 min- ennen lähtöaikaa. Takaa-ajoon lähettämistä jatketaan 30 minuuttia sarjan ensimmäisen kilpailijan jälkeen, minkä jälkeen seuraavat lähtevät väliaikalähdöllä yhden minuutin välein. Takaa-ajon lähtöajat julkaistaan perjantai-iltana klo 18 mennessä kisasivuilla sekä kilpailukeskuksen ja kisakylän tulostauluilla.

Lähdön 4 erityisohjeet
Rastireittisuunnistus (RR)
Käytössä on kaksi eri rastireittirataa, jotka lähtevät lähtöpaikalta eri suuntiin. RR-radat kulkevat alkumatkan erillään ja tulevat yhteen ensimmäisenä päivänä neljännellä (RR4) ja muina päivinä kolmannella (RR3) rastilla. Loppumatka on molemmilla RR-radoilla sama.
RR-ratojen viitoitus on merkitty maastoon yhtenäisellä nauhalla. Sarjalla H/D10RR nauhan väri on alkumatkalla keltainen. Sarjojen H/D9 ja H/D8RR ja PerheRR-sarjan nauha on valkoinen. Loppumatkasta, kun reitit kulkevat yhdessä, on väri valkoinen.
Karttaan RR-radan viitoitus on merkitty violetilla viivalla. Viitoitus, jonka varrella oman sarjan rastit sijaitsevat, on kuvattu yhtenäisellä viivalla ja alkumatkan toinen viitoitus katkoviivalla.
RR-sarjojen rasteilla on mallirastin mukainen rasti, johon on merkitty rastin järjestysnumeron mukainen RR-tunnus (RR1, RR2, RR3, RR4, RR5 JA RR6).
RR-sarjojen suoritusta ei hylätä puuttuvan rastileimauksen takia, vaan kilpailija saa kymmenen minuutin lisäajan puuttuvasta rastista.

Tukireittisuunnistus (TR)
H/D10RR sarjan viitoitus on merkitty TR-sarjojen karttaan violetilla yhtenäisellä viivalla ja H/D9RR viitoituksen alkuosa violetilla katkoviivalla.
Lähtökarsina
5 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Kilpailijat kutsutaan lähtökarsinaan, jossa suoritetaan kilpailunumeron tarkastus
4 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Sarjojen H9RR, D9RR, H10RR ja D10RR, H12TR ja D12TR kilpailijoilla on mahdollisuus tutustua mallikarttaan, johon oman sarjan rata on piirretty.
Sarjojen H12, D12, H13A, D13A, H13-14B, D13-14B, H14A, D14A kilpailijoilla on mahdollisuus tutustua mallikarttaan, johon on merkitty K-piste.
Halutessaan kilpailijat saavat neuvoja järjestäjien opastajilta. Huoltajat eivät saa mennä lähtöalueelle.
3 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Kilpailukortin nollaus.
2 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Sarjojen H8RR, D8RR, H9RR, D9RR, H10RR ja -D10RR kilpailijat saavat kartan ja heitä opastetaan.
Sarjojen H12TR ja -D12TR kilpailijat saavat tutustua karttaan missä on rata näkyvissä.
Sarjojen H12, D12, H13A, D13A, H13-14B, D13-14B, H14A ja -D14A kilpailijat saavat tutustua karttaan, missä on K-piste näkyvissä.
1 minuutti ennen lähtöaikaa:
Sarjojen H12TR, D12TR, H12, D12, H13A, D13A, H13-14B, D13-14B, H14A ja -D14A kilpailijat saavat kilpailukartan. RR-sarjalaiset tutustuvat itsenäisesti jo saamaansa karttaan ja rataan.
Lähtöaika:
Kilpailija aloittaa suunnistuksen. K-paikka on lähtöpisteessä.

Myöhästyneet kilpailijat
Myöhästynyt kilpailija ilmoittautuu myöhästynyt - kyltin luona lähdön toimitsijalle, joka tarkastaa hänen oikeutensa lähtöön. Myöhästyjä siirtyy varsinaiseen lähtöön toimitsijan ohjaamana suorittaen lähtötoimenpiteet ja lähtee maastoon luvan saatuaan häiritsemättä muita kilpailijoita.

Rastit ja leimaus
Mallirasti on kilpailukeskuksessa opaspaalun luona. Rastireittisarjojen mallirasti on lähdössä 4. Rastit on kierrettävä numerojärjestyksessä. Väärällä rastilla tehty leimaus voidaan korjata leimaamalla uudelleen oikealla rastilla.

Maali
Viimeiseltä rastilta on viitoitus maaliin. Kilpailijan on valittava viimeisen rastin jälkeen oman lähtönsä numeroa vastaava maalikuja. Esimerkiksi lapset (lähtö 4) juoksevat maaliin neljä (4). Maaliviivalla suoritetaan maalileimaus, jonka jälkeen kilpailija siirtyy leimantarkistukseen. Jos leimauksissa on epäselvyyksiä, kilpailija ohjataan "itkumuurille" ongelman selvittämistä varten. Tarkastuksen tulos ilmoitetaan itkumuurilla.
E-sarjojen viimeisen päivän kilpailun takaa-ajossa järjestyksen ratkaisee maalilinjan ylitys, jonka jälkeen maalileimaus on tehtävä tulojärjestyksessä.
Maalit suljetaan maanantaina klo 18:00, muina kilpailupäivinä klo 17:00. Maalin läheisyydessä on juomavesipiste.

Keskeyttäneet
Keskeyttäneet kilpailijat tulevat maaliin ja ilmoittavat keskeytyksestä leimantarkistuksessa.

Kielletyt alueet
Maastossa on sekä karttaan että maastoon tai ainoastaan karttaan merkittyjä kiellettyjä alueita, joille menijät hylätään. Kaikki pihamaat ja viljellyt pellot (pisterasterilla) ovat sääntöjen mukaan kiellettyjä alueita. Kielletty pelto tarkoittaa sitä, että on kiellettyä kulkea reunaojan pellon puolella. Punaisella X- merkillä merkityt tiet ovat myös kiellettyjä alueita. Kiellettyä on kulkea reunaojan tien puolella.
Kahden ensimmäisen kilpailupäivän maastot vapautuvat harjoitteluun toisen päivän kilpailun päätyttyä.

Juomapaikat
Maastossa olevat juomapaikat on merkitty kilpailukarttaan.

Peseytyminen
Tapahtuu kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä. Kisakalliossa on myös uimaranta. Pesuaineiden käyttö on kielletty pohjavesialueen vuoksi molemmissa kilpailukeskuksissa. Opastus peseytymispaikoille alkaa opaspaalulta.

Ensiapu
Kilpailukeskuksessa on ensihoitopaikka. Maastossa on myös ensiapupisteet ja ne on karttaan merkitty. Karttaan merkityiltä juomapaikoilta ja lähtöpaikoilta on puhelinyhteys kilpailukeskuksen ensiapuun. Tarvittaessa loukkaantunut henkilö voidaan kuljettaa juomapaikoilta kilpailukeskukseen.

WC
WC:t on merkitty kilpailukeskuskarttoihin, ja niihin on opastus opaspaalulta. Yli kilometrin päässä olevien lähtöpaikkojen viitoituksien varrella on myös WC:t, joiden paikat on merkitty kisalehdessä olevaan lähtöpaikkapiirrokseen.

Tulospalvelu, väliaikatulosteet ja tulokset
Kunkin päivän tulokset ja viikon yhteistulos julkaistaan päivittäin kilpailukeskuksen ja kisakylän tulostauluilla ja järjestäjien kisasivuilla. Kilpailijat saavat maalissa tulosteen, josta näkyy tulostushetken mukainen tilanne kilpailussa. Väliaikatulosteiden järkevän käytön kannalta kehotetaan kilpailijoita ottamaan väliaikatulosteet vasta, kun suurin osa sarjan suunnistajista on tullut maaliin.
Tuloksia koskevissa epäselvyyksissä tulee ottaa yhteys kilpailuinfoon tai itkumuurin henkilöstöön. Viralliset tulokset julkaistaan Fin5-suunnistusviikon kisasivuilla ja SSL:n kisawebissä

Seurateltat
Seurojen huoltoteltat saa pystyttää Maikkalan kilpailukeskuksessa sunnuntaina 10.7. klo 12 alkaen ja Kisakallion kilpailukeskuksessa keskiviikkona 13.7. klo 16 alkaen järjestäjien merkitsemille paikoille. Yöpyminen seurateltoissa on kiellettyä.

Palkinnot
Neljän ensimmäisen kilpailupäivän sarjavoittajat palkitaan esinepalkinnoin.
Palkinnot jaetaan seuraavasti:
1. ja 2. osakilpailun voittajille keskiviikkona 13.7. klo 18.00 Lohjan torilla
3. ja 4 osakilpailun voittajille perjantaina 15.7. klo 16.00 Kisakalliossa
Kokonaiskilpailussa palkitaan sarjojen parhaat osanottajamäärien suhteessa lauantaina 16.7. kilpailukeskuksessa.
Palkinnot jaetaan palkintokorokkeella kuulutusta apuna käyttäen sarjoissa H/D8RR, H/D9RR H/D10RR, H/D12TR, H/D12, H/D13A, H/D14A, H/D13-14B, H/D16E, H/D18E, H/D20E ja -H/D21E.
Muissa sarjoissa käytetään palkintojen omatoimista hakua palkintoteltasta, kun tulostaululla on merkitty sarja valmiiksi. Palkintojen määrä sarjoittain ilmoitetaan tulostauluilla. Korokkeella tapahtuvan palkintojenjaon aikataulu ilmoitetaan myös tulostauluilla. Noutamattomia palkintoja ei lähetetä.

Muistomitali
Voi hakea omaa numeroa näyttämällä kilpailukeskuksen Infosta

Kuntosuunnistus Radat
Kuntosuunnistajille on päivittäin tarjolla kuusi eri ratavaihtoehtoa. Aloittelijoille tarkoitetut helpot CL ja CP, vähän kokeneimmille tarkoitetut helpohkot BL ja BP sekä konkareille vaativat AL ja AP. L = lyhyt ja P = pitkä rata. Ratavaihtoehdot ovat päivittäin nähtävillä kilpailukeskuksen kuntosuunnistusinfossa. Lisäksi on tarjolla perheen nuoremmillekin suunnistusrata saattajan kanssa Perhe – RR – radalla.

Ilmoittautuminen ja maksut
Ilmoittautuminen tehdään kilpailukeskuksen kuntosuunnistusinfossa. Karttamaksu on 45 €/viikko tai 11 €/päivä. Kuntoilija voi vuokrata infosta myös Emit-kortin, jonka vuokra on 15 €/viikko tai 5 €/päivä. Kadonneesta vuokrakortista peritään 80 €. S-ryhmän asiakasomistaja kortilla saa kuntosuunnistuksista alennuksen. Kuntosuunnistuksiin voi ilmoittautua jo sunnuntaina Kisakylässä klo 12.00 – 22.00.

Kuntosuunnistajat pääsee maastoon 
Päivä:             Aika:                    Matkat lähtöön:                  
11.7   klo 12.00 – 16.00             900m
12.7   klo 10.00 – 14.00             1850m
14.7   klo 10.00 – 14.00             950m
15.7   klo 10.00 – 14.00             2050m
16.7   klo 10.00 – 13.00             2000m

Lähtö
Kuntosuunnistajilla on oma lähtöpaikka (Lähtö 5). (Perhe-RR:n lähtö on lähtö 4) Lähtöpaikalla ilmoittaudutaan lähdön toimitsijalle, joka kirjaa kuntosuunnistajan lähtöön ja ohjaa oikean karttalaatikon luokse. (Perhe-RR:n lähdössä toimitsija antaa perheelle tarvittavan määrän karttoja.) Lähtö suoritetaan nollaamalla Emit-kortti.

Maali
Kaikki kuntosarjalaiset tulevat maaliin 5 (myös Perhe-RR).
Maalissa Emit-kortti luetaan. Vuokrattu Emit-kortti on palautettava vuokra-ajan päättymisen jälkeen kuntosuunnistusinfoon. Maalin jälkeen kuntosuunnistaja saa halutessaan väliaikatulosteen suorituksestaan.

Tulokset
Päivittäiset tulokset ovat nähtävillä kilpailukeskuksessa tulostaululla ja suunnistusviikon kotisivuilla. Yhteistuloksia ei lasketa.

Palkinnot
Päivittäin arvotaan kaksi palkintoa jokaista rataa kohti. Palkinnon saajat ilmoitetaan internetissä ja palkinnot voi noutaa Infosta.

Rastiralli
Rastiralli on alle 8-vuotiaille lapsille tarkoitettu toiminnallinen rata. Jokaisena kilpailupäivänä on oma rata. Suunnistuksen lisäksi reitin varrella on erilaisia tehtäviä. Rastiralliin voivat osallistua alle kouluikäiset lapset huoltajan kanssa. Lukutaitoiset lapset voivat osallistua myös yksin.
Rastiralliradat kulkevat kilpailukeskuksen läheisyydessä helppokulkuisessa maastossa. Reitin pituus on noin kilometri.
Rastirallin ilmoittautuminen, maksu (vain käteisellä) ja lähtö tapahtuvat rastirallipisteessä, joka sijaitsee kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä. Opastus alkaa opaspaalulta. Osanottomaksu on 3 €/lapsi/kerta/päivä tai 12 €/lapsi/viikko. Saattajalta ei peritä maksua. Jokainen osallistuja palkitaan päivittäin maalissa pienellä osallistumispalkinnolla, ja myös kartta jää muistoksi.
Rastiralli on avoinna maanantaina 11.7. klo 13–17 ja muina kilpailupäivinä klo 10–14.

Muksula
Muksula on tarkoitettu yli 1-vuotiaille lapsille.
Ennakkoilmoittautuminen on pakollinen turvallisuus- ja viihtyvyyssyistä. Muksulan ennakkoilmoittautuminen tapahtuu 1.7.2011 mennessä sähköpostitse Fin5 toimiston osoitteeseen: info@2011.fin5.fi. Ilmoittautumisessa täytyy mainita: lapsen nimi, ikä, osallistumispäivät, mahdolliset allergiat sekä huoltajan nimi ja puhelinnumero. Maksu maksetaan ilmoittauduttaessa. Ilmoittauduttaessa lähetetään maksuohjeet sähköisesti. Muksulapäivän hinta on 5 euroa/lapsi/päivä (sisältää välipalan).
Lapsia, joita ei ole ennakkoon ilmoitettu, otetaan muksulaan vain hoitajamäärän niin salliessa. Muksula avataan tunti ennen ensimmäisen kilpailijan lähtöä ja suljetaan maalin sulkeutumisen aikaan. Lapset kirjataan sekä tullessa että lähtiessä sisääntuloportilla. Muksulassa on järjestettyä ohjelmaa.

Ympäristö
Roskat (ml. geelipussit) on jätettävä lähtöön, juomapaikalle tai maaliin. Järjestäjät ovat varanneet jätesäkkejä ja säiliöitä roskia varten. Jokainen seura huolehtii oman seuraleirinsä roskien toimittamisesta lähimpään jätepisteeseen.

Paloturvallisuus
Avotulen teko kilpailualueelle on ehdottomasti kielletty! Mahdollisen tulipalon sattuessa on ensisammutuskalustoa saatavissa paikoitusalueelta sekä ravintolasta.

 

                                                                                       Main partners:

Lohjan+Liikuntakeskus+Oy+(KUNNON+KAUPUNKI) (kopio)

 

       Pohjola  1 (kopio)       

         SSO

         VEIKKAUS 4V VAAKA2 (kopio)

     

                                                                                         Event partners:

                     

LansiUudenmaanOP

        
          Herbalife           Kisakallio JRC-Markkinointi   

                                                                                             Partners:

                       Koivulankartano  Luksia Jukolan Viesti  Kainuun Rastiviikko