Golfia 20 vuotta!
Heikki Kyyrönen muistelee tapahtuman kehitystä

Suunnistajien golf 20. kerran

Fin 5:n välipäivään ajoittuva suunnistajien golf pelataan tänä vuonna St. Laurence Golfin kentällä Lohjalla. Tämä FIN5:n oheistapahtuma on säilyttänyt elinvoimaisuutensa ja nyt järjestettävä golf-tapahtuma on jo kahdeskymmenes.

Tapahtuman statuskin on vuosien mittaan muuttunut niin, välipäivän yhteisestä golftapaamisesta on jo tullut Suunnistajien SM Golf.

Alku Himoksesta 1992

Suunnistajien golftapaamisen idean esitti minulle Jari Lahtinen Jyväskylästä. Syntysanat lausuttiin Kainuun Rastiviikolla 1991. Yhteisellä golfkierroksella Vuokatissa Jari ehdotti minulle, että seuraavan vuoden Keski-Suomen FIN5:llä voitaisiin järjestää suunnistajille golf-kilpailut. Olihan finaalipäivän kilpailukeskuksen Himoksen viereen juuri valmistunut yhdeksänreikäinen golfkenttä.

FIN5:n kilpailunjohtajana hyväksyin ilomielin ehdotuksen ja Jari suostui pistämään kilpailun pystyyn. Sarjoja oli vain yksi ja sen voitti Pekka Kerkola, TP. Seuraavina vuosina on sitten kilpailtu sekä miesten että naisten sarjoissa.

Kehitystä – vai eikö sittenkään?

Alkuvuosien parinkymmenen henkilön osallistujajoukko paisui melko pian yli viiden kymmenen. Mukaan ilmestyi pelaajia, joita ei kukaan ollut rasteilla nähnyt. Onhan kilpailuun osallistumisen edellytyksenä sekä golf- että suunnistusseuraan kuuluminen. Poikkeuksena sallitaan vain keskeiset rastiviikon tukijat tai kutsuvieraat.

Alkuvuosien lyöntipeli muutettiin pistebogeyksi. Asiaan vihkiytymättömälle voin kertoa, että pistepeli armahtaa aloittelijoita. Palloa ei tarvitse pelata reikään asti, jos lyöntejä alkaa kertyä tolkuttomasti. Tasoituksellisuus kuuluu golfiin. Mutta ajan mittaan haluttiin palkita myös parhaat absoluuttisen tuloksen tehneet.

Väen lisääntyessä kilpailun harrastelijamaisuus alkoi kadota. Sääntökirjaa alettiin tutkia entistä tarkemmin kierrosten jälkeen. Ilmaantuipa joukkoon yritteliäitä voiton tavoittelijoita, joiden tasoitus oli pelitaitoa korkeampi.

Kaikesta huolimatta kilpailu lienee säilyttänyt tietyn sisäänlämpiävyyden, joka sille suotakoon.

Suunnistus ja golf samankaltaisia

Sopiiko golf suunnistuksen imagoon? Tällaiseen kysymykseen joutui vielä viime vuosituhannella vastaamaan. Nykyään golf kuuluu yhä useamman suunnistajan lajivalikoimaan. Niinpä tieto lajien samankaltaisuudesta on jo paremmin ymmärretty.

Kilpailumuotona nämä lajit ovat kaikkien ulottuvilla ja vaativat harrastajaltaan varsin samankaltaisia ominaisuuksia. Olennainen yhtäläisyys on fyysisen suorituksen ja päänupin yhteen sovittaminen. Kummassakaan lajissa tekninen osaaminen ja fyysinen kunto ei yksin ratkaise. Ratkaisevinta on omiin taitoihin sopeutettu suoritus. Keskittymiskyky ja riskien hallinta tuo tuloksen.

Lisäksi molemmissa lajeissa voivat kilpailla kaiken ikäiset ja tasoiset harrastajat. Suunnistuksessa ikäsarjojen kirjo vastaa golfin tasoitusjärjestelmää. Ja sitten ne jälkipelit ja selitykset. Yhteistä niissäkin. Huonona päivänä voi syitä etsiä olosuhteissa. Golfväylät olivat ihan mahdottomassa kunnossa tahi vastaavasti kartta ja radat ihan syvältä.

Ja mikä kummallisinta. Kummastakaan lajista tosiharrastaja makuun päästyään ei pysty luopumaan.

Heikki Kyyrönen, RR
suunnistusgolfin kilpailunjohtaja 1993-2004

19.04.2011 klo 01:23

                                                                                       Main partners:

Lohjan+Liikuntakeskus+Oy+(KUNNON+KAUPUNKI) (kopio)

 

       Pohjola  1 (kopio)       

         SSO

         VEIKKAUS 4V VAAKA2 (kopio)

     

                                                                                         Event partners:

                     

LansiUudenmaanOP

        
          Herbalife           Kisakallio JRC-Markkinointi   

                                                                                             Partners:

                       Koivulankartano  Luksia Jukolan Viesti  Kainuun Rastiviikko